Les Escoles Velles
Els Espais
Les Escoles Velles de Sant Esteve de Palautordera és un edifici d’una sola planta d’uns 575 m2 ubicat al centre del poble.
Està distribuït a la part exterior en una gran pista de formigó de més de 700 m2 apte per a activitats de format mitjà i un petit i acollidor espai exterior de 180m2 (presidit per una olivera), idoni per a petits actes exteriors. Pel que fa a l’interior, disposem d’àmplies sales orientades inicialment a un tipus d’activitat artístico-creativa concreta, tot i que tenen una clara vocació polivalent:
Història de l’edifici
L’any 1930 el Govern de l’Estat va informar l’Ajuntament de la necessitat de construir un edifici que acollís una escola nova, que reunís les condicions higièniques i pedagògiques que els locals destinats a escola fins aquella data no reunien. Així, el juliol de l’any 1934, l’Ajuntament de Sant Esteve va presentar el projecte per a construir una escola i cases per a mestres. El plànols del nou grup escolar, de l’arquitecte Ignasi Adroer, van ser visats en el col.legi d’arquitectes, el 10 de gener de 1935.
A la memòria, hi consta que es van valorar diferents terrenys per a l’emplaçament de la nova edificació i que, finalment, es van escollir aquests terrenys en el futur eixample. També es va tenir en compte que l’edifici estigués orientat a migdia, amb tres aules i un vestíbul. Es va preveure una zona destinada a material escolar, l’espai per a dos lavabos i un pòrtic cobert d’una gran llosa de ciment armat per als dies de pluja, “que contribueix a donar un aspecte interessant al conjunt de la construcció”.
El 25 d’abril de 1935 es va aprovar enquadrar les obres dins el pressupost ordinari d’aquell any. El cost total pujava 116.500 pessetes, de les quals 39.000 les pagava una subvenció del Ministerio de Instrucción Pública y Bellas Artes, i 2.500 pessetes provenien d’aportacions i donatius. Si tenim en compte que el pressupost municipal d’aquell any era de 18.000 pessetes, va caldre un emprèstit de 75.000 pessetes.
En el mes de juny de 1936 es va celebrar amb un àpat la coberta de les escoles , invitant-hi a tots els obrers que hi haguessin fet algun treball. El preu del dinar va ser de 400 ptes.
L’1 de maig de 1937 es va celebrar en el pati de les noves escoles, la commemoració de la Festa del Treball i de la Independència de la pàtria.
L’edifici es va inaugurar el diumenge 19 de setembre de 1937, en plena guerra civil, amb el nom de les Escoles Noves. Les classes van començar el dilluns dia 20.
Uns quants anys després, recollint l’esforç amb què es va edificar aquesta escola i l’esperit pedagògic innovador de la Segona República, les Escoles Velles volen ser un tribut a la cultura, des de la creativitat i la difusió. Tenim un espai fantàstic per continuar connectats amb el passat, amb el poble i amb la cultura.
Podeu trobar més informació sobre les Escoles Velles en el llibre en format PDF “La nostra escola” 50è aniversari 1937-1987.